Engie Fleet sa/nv
Supporting your Fleet & Mobility R-Evolution with Expertise
Engie Fleet sa/nv - Supporting your Fleet & Mobility R-Evolution with Expertise

Auto winterklaar maken

1 oktober 2018

Bescherm uw auto

Plaats de auto ‘s nachts binnen als u een garage heeft. Dit biedt betere bescherming voor de autovloeistoffen, de ruitenwissers maar ook de carrosserie. Staat uw auto echter tijdens de wintermaanden in open lucht, dan kunt u voor een kleine prijs een beschermhoes aanschaffen om de carrosserie te beschermen.

Controleer de ruitenwissers

Vooraleer de vorst toeslaat, kunt u het best controleren of de ruitenwissers nog in goede staat zijn. Soms volstaat het om de ruitenwissers schoon te maken, maar vervanging is noodzakelijk als ze niet goed meer wissen. Maak van het moment gebruik om vorstbestendig ruitensproeimiddel bij te vullen, mocht dit nog niet gebeurd zijn.

Vervang het ruitensproeimiddel

Als u gekozen heeft voor een zomer ruitensproeimiddel (tegen insecten of iets anders), vergeet niet deze te vervangen door een product dat antivries bevat ! Zorg er in elk geval voor dat het ruitensproeimiddel altijd op peil is, aangezien tijdens de winter de voorruit sneller vervuilt en er meer vloeistof gebruikt wordt.

Controleer de bandenspanning

Hoewel dit advies het hele jaar door geldt, is het van belang regelmatig de spanning van de banden na te gaan, zeker in de winter wanneer de rijomstandigheden slechter zijn !

Controleer de batterij

Als uw auto niet meer van de jongste is en straks ook de nachtvorst moet trotseren, is het zeker geen luxe om de batterij te laten controleren. Als het licht van de koplampen minder sterk wordt wanneer u de radio of de verwarming aanzet, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is met de batterij.  Zo kunt u startproblemen vermijden als het heel koud wordt.

Regelmatig de autolichten controleren!

Een goede autoverlichting (lampen en  richtingsaanwijzers) zorgt er in de eerste plaats voor dat u zelf zichtbaar bent voor ander weggebruikers in het verkeer. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en de weersomstandigheden slechter, is het van belang dat men u goed ziet.

Voldoende koelvloeistof

In de winter heeft koelvloeistof een dubbele functie: deze beschermt de motor tegen bevriezing maar zorgt er eveneens voor dat de reeds aanwezige vloeistof niet bevriest. Het is dus essentieel dat het koelvloeistofpeil niet onder het minimum gezakt is om schade aan de motor te voorkomen.

Gebruik een ruitenkrabber !

Het perfecte gereedschap om sneeuw of ijs van de voorruit te verwijderen. Nog idealer is het om handschoenen te dragen om deze klus wat aangenamer te maken.

Een laatste advies

In de winter, meer nog dan in de zomer, is het beter defensief te rijden en ontspannen achter het stuur te zitten.

Houd in gedachten dat sneller rijden een verkeerd beeld geeft van tijdwinst. Als u over een traject van 100 km aan een snelheid van 130 km/u rijdt in plaats van 120 km/u, wint u slechts 3 minuten ! Aangezien een gemiddeld traject ongeveer 20 minuten duurt, zult u aan het eind van de rit slechts 1 of 2 minuten winnen.

Daartegenover staat dat het verbruik toeneemt en u een verhoogde kans op ongevallen heeft: het is het risico niet waard!

 


Share on

Tips en trucs

Gedachten